"Stiti voi oare ca voi sunteti templul lui Dumnezeu,si ca Dumnezeu isi trimite Duhul Sfant sa salasluiasca in voi?De va strica cineva templul lui Dumnezeu,va strica si Dumnezeu pe el pentru ca sfant este templul lui Dumnezeu ,care sunteti voi!"

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

100 de povete ortodoxe.

1oo de povete ortodoxe

Adunate de Pr.Dumitru Irina-Biserica Sfintii Apostoli,Filioara.Tiparit cu binecuvantarea I.P.S. Daniel,Mitropolit al Moldovei si Bucovinei,I.P.S. Pimen,Arheiepiscop al Sucevei si Radautilor
NU TRECE CU VEDEREA CUVINTELE INTELEPTILOR,CI INDELETNICESTE-TE CU PILDELE LOR.(SIRAH 8,5)

1.Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii.
2.Dumnezeu cheama pe toti la sine dar necredinciosii nu asculta,iar cand vine necazul peste ei si ii inconjura nenorocirea ei striga si cheama pe Dumnezeu.Atunci si Dumnezeu nu ii asculta si nu ii aude pe cei care nu se intorc de la pacat.
3.De vrei sa te mantuiesti cu intrebarea sa calatoresti.
4.Mantuirea sta in buna sfatuire:cei care nu se sfatuiesc cad ca frunzele. Ca si in orice treaba,daca nu te sfatuiesti...
5.Cel ce crede in Dumnezeu se teme de El si implinestele poruncile Sale.
6.Crede,cerceteaza si invata credinta ortodoxa.
7.Pune-ti nadejdea in Dumnezeu din toata inima ta si nu te bizui pe priceperea ta.
8.Cinsteste pe Dumnezeu din averea ta si din roadele pamantului tau si din roadele muncii tale. Atunci camarile si hambarul tau se vor umple de grau,de untdelemn,de vin si de toate bunatatile.
9.Nu te supara cand te cearta si te mustra Dumnezeu,ca Dumnezeu cearta tot omul pe care il iubeste si pedepseste ca un tata pe tot omul care ii este drag iar la urma vine mangaiere si bucuria.
10.Fereste-te de prietenia cu femei straine,frumoase siademenitoare ca sa nu cazi in pacat,ca nu poate cineva sa puie carbuni in san si sa nu se friga ,sau sa mearga pe jaratec si sa nu-si friga talpile.
11.Numai binecuvantarea Domnului imbogateste iar osteneala fara Dumnezeu nu e buna de nimic.
12.Frica de Dumnezeu lungeste viata omului,iar cei necredinciosi vor trai putin.
13.Mandria nu da prilej decat numai la cearta,iar cei intelepti primesc sfaturile.La o discutie aprins,cel intelept cedeaza primul.
14.Cine cruta nuiaiua isi uraste copilul,iar cel care il iubeste il cearta la vreme.
15.Cel incet la manie este bogat in intelepciune,iar cel ce se manie degraba isi da pe fata prostia.
16.Nu sta la masa omului zgarcit si nu manca mancarea lui,caci el zice ia,mananca,iar inima lui nu-i pentru tine si iti numara bucatile pe care le mananci.
17.Trei lucruri,trei naravuri,trei patimi il saracesc pe om si il fac de poarta zdrente: lenea,betia, distractia. Deci sa nu fii printre lenesi,printre betivi si printre cei care se distreaza.
18.De trei feluri de oameni se scarbeste Dumnezeu si toata lumea inteleapta: omul bogat si mincinos,omul sarac si mandru,omul batran si desfranat.
19.Pacatosii sunt ca sacii carbunarului,se murdaresc unul de altul.Deci fereste-te tu,cel cu sufletul curat si haina alba de cei ce stau in carbuni si mocirla pacatelor ca sa nu te faci negru si murdar ca ei.
20.Drepatea ii place oricui,dar sa fie de partea lui.
21.Sa te laude altii si nu gura ta,un strain si nu buzele tale.
22.Ce sa-i cerem lui Dumnezeu: Doamne,nu imi da prea multa bogatie ca sa nu ma mandresc si sa uit de Dumnezeu.Nu-mi da nici prea multa saracie ca sa nu ma apuc de furat,ci daruieste-mi numai painea care-mi este de trebuinta.
23.Tinere,feciorule:cauta-ti un tovaras de viata din fetele credincioase, cu multa frica de Dumnezeu,timida,rusinoasa,harnica,modesta si blanda,ea va fi pentru tine cea mai mare bogatie si iti va lungi viata,ea se da in dar celor ce se tem de Dumnezeu.
24.Nu te lasa a doua oara tras la pacat,ca si pentru o singura data nu vei scapa nejudecat.
25.Mai bine sa nu fagaduiesti,decat sa fagaduiesti si sa nu implinesti.
26.Cauta pe Dumnezeu cata vreme il poti gasi si striga la El cata vreme este aproape de tine.
27.Aduna din tinerete ca sa ai la batranete.
28.Sa nu fii lenes cu mainele si harnic cu gura.
29.Adu-ti aminte de Dumenzeu din tinerete si slujeste-I Lui,nu lasa pana la batranete,ca atunci nu vei mai putea face nimic pentru mantuirea sufletului tau.
30.Multi sa fie prietenii tai,dar inima sa o dai unuia dintr-o mie.Secretul nimanui sa nu-l dai.
31.De vrei sa faci un prieten,mai intai pune-l la incercare.
32.A fi mare nu-i mirare,a fi om e lucru mare.
33.Cine ajuta Biserica,Manastirile si pe saraci,acelai mprumuta pe Dumnezeu.
34.De vrei sa fii fericit in Rai si pe pamant,cu un ochi sa privesti cerul si cu unul pamantul,cu o mana sa aduni painea si cele de trebuinta si cu o mana sa te tii de Dumnezeu,sa fii in permanenta legatura cu Dumnezeu.
35.Barbatilor,nu imbracati haine femeiesti,femeilor nu imbracati haine barbatesti.Cei ce fac aceasta,uraciune este in fata lui Dumnezeu.(Deuteronom 22,5).
36.Pe cei vii invata-i,vorbeste-le,iar pentru cei morti te rpaga,jeleste si plangi la inmormantarea lor.
37.Mare urgie este femeia betiva la casa omului si rusinea ei cu nimic nu se poate acoperi.
38.Mare dar este femeia rusinoasa la casa omului.Este cea mai mare bogatie.
39.Din gura omului prost nu cauta sa primesti sfaturi si invataturi.
40.Nu asculta pe nimeni cand este vorba de paguba sufletului tau.
41.Sa nu-ti fie rusine sa-ti marturisesti pacatale tale.
42.Nu te supune omului nebun si nu maguli fata celui puternic.
43.Sa fii repede la ascultat si incet la raspuns.
44.Bani sa nu imprumuti,iar daca ai imprumutat socoate-i ca pierduti.
45.Nu te pune garant (chezas) pentru nimeni.
46.Gandeste-te la ceasul mortii cum vei sta in fata judecatii lui Dumnezeu si niciodata nu vei gresi.
47.In tot momentul pune-ti intrebare si da raspunsul.Cine esti,ce esti,de unde vii si unde te duci? Esti un muritor,esti un pacatos,vii de la Dumnezeu si te intorci tot la Dumnezeu.
48.Mai fericit este sa dai milostenie decat sa primesti milostenie.
49. Mana ta sa fie intinsa la dat si stransa la luat.
50.Cu omul betiv sa nu te intovarasesti ca el nu va putea pastra secretul.
51.Omul betiv se aseamana cu omul nebun si fara de minte.
52.In tot timpul sa te gandesti cum este Dumnezeu.
53.Dumnezeu este atotputernic,peste totul.
54.Dumnezeu este atotvazator,vede totul.
55.Dumnezeu este atotdrept,face numai drepatate.Omul este dator sa faca pace iar Dumnezeu va face dreptate.
56.Dumnezeu este atotiertator,iarta pe toti cei care se intorc de la pacat.
57.Dumnezeu este atotmilostiv.
58.Cei mai mari dusmani ao bisericii lui Hristos sunt sectantii.Sfantul Apostol Pavel spune:"cu omul sectant (eretic) sa nu stai de vorba decat cel mult de doua ori. La el sa nu te duci,la tine sa nu-l primesti si nici o prietenie sa nu ai cu el."
59.Crestinul ortodox este fiul Bisericii lui Hristos si ostas al lui Hristos care lupta pana la moarte pentru a dobandi cununa vesniciei si viata vesnica,facandu-si cruce la tot pasul inlatura raul,luptand contra pacatului.
60.Ce sunt ereticii (sectantii)? Dezarmati de Sfanta Cruce, despartiti de Biserica si de toate tainele pe care le-a lasat Dumnezeu numai in Biserica.Rataciti.
61.Crestinul care lipseste 3 duminici la rand de la Sfanta Biserica pierde pe ingerul pazitor de la Botez.
62.Ce este un calugar? Este un inger in trup,asemanator cu Sf. Ioan Botezatorul,un ostas devotat al lui Hristos care se da de buna voie jertfa pentru triumful Bisericii lui Hristos si care pastreaza sfintele canoane,tipicul tuturor slujbelor crestine ortodoxe. Iar daca calca juramantul si se casatoreste,se aseamana cu Iuda vanzatorul si cu diavolul cel cazut din cer,din inger luminat,diavol intunecat.
63.Credinta este in cele nevazute,dar se simte cu mintea si sufletul din care se naste Nadejdea si Dragostea.
64.Ce este rugaciunea? Rugaciunea este vorbirea cu Dumnezeu. Ea este de trei feluri:de cerere,de multumire si de lauda.
65.Ce este postul? Postul este porunca dumnezeiasca data primilor oameni,Adam si Eva din Vechiul Tesatament. Postul este porunca data de Iisus Hristos in Noul Testament. Postul este porunca data de Dumnezeu prin Sf. Parinti in Sf. Canoane.De la leagan si pana la mormant suntem datori sa postim cele 4 posturi de peste an,precum si miercurea si vinerea: Ajunul Bobotezei,Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul,Inaltarea Sf. Cruci. Nimeni nu poate fi dezlegat sa nu posteasca posturile de mai sus oricat de tanar sau oricat de batran ar fi.Postul este aripa rugaciunii.Cel ce nu poate posti sa ceara sfatul preotului duhovnic.Postul este pravila sanatatii. Postul este calauza tineretului. Postul este cinstea si lauda batranilor.
66.Placut lucru este inaintea lui Dumnezeu sa te impartasesti,dar pregatit ! Nepregatit si cu nepasare,este mare pacat,foc si osanda.
67.Cel ce injura pe Dumnezeu,pe Creatorul sau, savarseste pacat strigator la cer si asa isi va auzi glasul sau la judecata,cum L-a injurat pe Dumnezeu.Deci paraseste acest obicei,roaga-te si plangi sa te ierte Dumnezeu.
68.Cel ce fumeaza savarseste pacat pentru ca distruge "salasul sufletului" care este trupul. Fumatul este o sinucidere lenta.
69.Cel ce fura sau a furat,sa dea inapoi si sa nu mai fure,cum a facut si vamesul Zaheu. Altfel nu va fi iertat.
70.Dumnezeu va nimici inainte de vreme pe mamele ucigase,nu le va lasa sa imbatraneasca pe pamant ci le va duce inainte de vreme in Iad,asa cum si ele au omorat pe copiii lor inainte de a se naste.In aceeasi osanda si pedeapsa vor cadea si sotii acelor mame ucigase,ca tatii ucigasi ai acelor copii lipsiti de aparare. (Intelepciunea lui Solomon 12,5-6).
71.Nu vrei sa fii tata,nu vrei sa fii mama,nu ti-e drag sa ai copii mai multi cat ti-i randuieste Dumnezeu,nu te casatori,nu te injuga la caruta familiala,nu batjocori taina cununiei,traieste in feciorie.
72.In viata ta, cum voiesti sa se poarte si sa-ti faca tie altii,tot asa fa si tu altora.
73.Din tot sufletul tau teme-te de Dumnezeu si pe toti preotii Lui cinsteste-i. (Isus Sirah 7.30).
74.In viata ta,tot binele si toata milostenia sa o faci la credincios si cu frica de Dumnezeu si nu cu cel necredincios si vei avea plata de la Dumnezeu.
75.Nu uita sa faci si raposatilor parte din roadele pamantului.
76.Roaga-te si munceste.
77.Cine nu vrea sa munceasca acela sa nu manance.(II Tesaloniceni 3,10).
78.Bunatatea nu interzice umilinta.
79.Sa umplem timpul cu esentialul.
Cum mergi la biserica
80.Mai inainte de a merge la Sfanta Biserica impaca-te cu toti cu care esti certat.
81.Lasa si tu din inima si iarta tuturor celor ce ti-au gresit cu ceva.
82.Imbraca-te intr-o tinuta curata,modesta,ba chiar smerita,stiind ca nu mergi la teatru,ci ca sa te rogi lui Dumnezeu cu umilinta si cu lacrimi,pentru pacatele tale.
83.Daca duci un dar,cat de mic, in Biserica:lumanari,tamaie curata si un pomelnic pentru a fi pomenit,tu si toti ai casei tale la Sfanta Liturghie,impaca-te cu apropiatii tai si cu Dumnezeu.
84.Sileste-te dupa putere ca sa fii la Sfanta Biserica mai inainte de a incepe slujba,ca sa ai timp sa te inchini in liniste pe la sfintele icoane si sa poti da din vreme spre pomenire pomelnicul.
85.Daca din intamplare ai sosit dupa inceperea slujbei,apoi stai linistit la locul tau;ca sa nu faci tulburare si altora prin umblarea ta de colo pana colo. Aceasta sminteala este mai mare decat binele ce-l faci. Pacea si desavarsita liniste este de absoluta trebuinta. Cauta pacea cu tine insuti,pacea cu aproapele si pacea cu Dumnezeu in tot timpul vietii tale.
86.Stand in Biserica,nu privi in dreapta si in stanga caci aceasta te sustrage de la gandirea spre Dumnezeu.
87.Vorbirea in Biserica e un pacat foarte mare.Nici nu te rogi si impiedici si pe altul de a se ruga..De aceea starea ta in Biserica in loc sa-ti fi fie spre folos si iertare iti va fi spre osanda si pacat.
88.Urmareste cu mintea tot ce se citeste si se canta si repeta si tu in minte rugaciunile,macar cele mai insemnate.
89.Sileste-te ca in timpul slujbei sa nu te abati cu mintea la nimic pamantesc,pentru ca macar doua ceasuri din saptamana sa traiesti si tu in adevarata reculegere si rugaciune.
90.Cand te inchini,fa semnul Crucii complet si cu luare aminte.Facand semnul Sfuntei Cruci in batjocura inseamna ca batjocoresti pe Stapanul ei,in numele caruia te inchini.Mai de folos este sa faci Cruce odata cum se cuvine,decat sa fluturi de multe ori cu mana fara sa stii tu,nici altii,ce voiesti sa faci;prin aceasta vei starni rasul celor care te vad,facand sminteala altora si tie iti va fi spre pacat.
91.Asculta cu luare aminte toata slujba pana la sfarsit.Numai asa ti-ai facut datoria deplina catre sufletul tau.Dupa cum dai hrana indestulata corpului tau toata saptamana,da si sufletului tau macar odata sa se sature de cuvantul lui Dumnezeu,cel datator de viata.
92.Sfanta Evanghelie,Apostolul si Cazania sau predica,asulta-le cu luare aminte,in asa fel ca sa poti spune si tu altora despre folosul si invatatura ce-ai luat din cuprinsul lor.
93.Cand se imparte Sfanta Anafora inchina-te si pe la Sfintele Icoane cu toata credinta si smerenia cuvenita.
94.Cand te inchini icoanelor,saruta chipul Sfanului la picioare,sau cel mult mainile, iar nu la fata.
95.Plecand din Biserica mergi grabnic acasa,ferindu-te de a te abate pe la carciumi sau locuri unde se spun vorbe nefolositoare.
96.Dupa ce stai la masa si te odihnesti putin apoi citeste carti morale religioase si mediteaza si te roaga. Povatuieste pe toti ai tai spre cele sufletesti.
97.Daca ai de unde,cerceteaza si bucura pe saraci prin milostenie,cu bucate,cu haine,cu bani si din toate darurile ce ti-a dat Bunul Dumnezeu.Asemnea si cu,cuvinte bune povatuieste pe cei nestiutori pe calea Domnului.
98.Daca vei serba Duminicile si sarbatorile in acest fel,apoi vei avea pe Dumnezeu cu tine.,
99.Plictiseala.De ce in toiul fericirii pamantesti noi ne plictism si simtim un gol in sufletul nostru? Pentru ca un glas expresiv al inimii ne spune: Omule,nu cauta bunatatile satisfacatoare pe pamant,in aceasta vale a desertaciunii si pieirii,fericirea ta nu e decat in Unicul Dumnezeu.
100.Dumnezeu se descopera nu unei minti ascutite ci unei inimi curate !
Dumnezeu sa-ti binecuvanteze calea !